Naar het hellend vlak van Ronquières

Voorbij den diksten en de grootste naar het langste...

133 km – 1.017 hm

Een mooie fietstocht naar het langste hellend vlak ter wereld en voorbij de grootste openlucht steengroeve van Europa.  We fietsen langs lieflijke baantjes tussen de velden en langs het kanaal Brussel-Charleroi en de Dender.  Onderweg passeren we een aantal bezienswaardigheden, zoals de Dikken van Pamel, de woestijnkapel en de zwarte molen.

De Dikken van Pamel

In Pamel staat langs de Dender het standbeeld van de Dikken van Pamel, alias Viktor De Klerck, een folkloristisch figuur uit Roosdaal.  Hij zou meer dan 300 kg gewogen hebben.  Hij stierf in 1835, 36 jaar oud.  Een jaar na zijn dood groeide plots een enorme wilg op zijn graf.  Het verhaal gaat dat deze boom zou gegroeid zijn uit zijn teen die bij de begraving nog uit de kist stak.  Om de boom niet te schenden, en uit vrees voor de Dikken zijn teen volgens sommigen, werd een muur rond de wilg gebouwd.  De boom verging echter.  De metser had, op zoek naar de Dikken zijn teen, de grond tussen de wortels weggepeuterd….

Woestijnkapel

Iets verderop vinden we in Gooik de woestijnkapel.  Meer informatie vind je hier.

Quenast

Quenast is een mooi dorpje in de provincie Waals-Brabant en een deelgemeente van Rebecq. Door het dorp stoomt de Zenne.   In het dorp passeren we de familiale brouwerij Lefebvre die in 1876 werd opgericht.  De brouwerij is vooral gekend als producent van de Floreffe-abdijbieren en Barbãr.  Net buiten het dorp bevindt zich de steengroeve van Quenast die de grootste openluchtsteengroeve is van Europa met een oppervlakte van 140 hectare, en op sommige plaatsen een diepte van 125 m. Sinds de 17de eeuw ontgint men hier porfier, afgekoeld magma van 435 miljoen jaar oud. Het gesteente dat wordt ontgonnen is heel hard en diende traditioneel om de gekende Belgische kasseien te maken.  Nu wordt het porfiersteenslag voornamelijk gebruikt voor funderingen en wegdekken.

Kanaal Brussel-Charleroi

Het kanaal Brussel-Charleroi verbindt zoals de naam doet vermoeden, de steden Brussel en Charleroi met elkaar. De aanleg startte in 1827 en duurde vijf jaar. Oorspronkelijk verzekerde het kanaal Charleroi-Brussel de Waalse mijnindustrie van een vlotte aansluiting met Brussel en verderop met de haven van Antwerpen, maar nu is het vooral een transitweg naar Frankrijk, Nederland en Duitsland.  Een belangrijke uitdaging bij de aanleg was het overbruggen van een hoogteverschil van 127 meter. Met de ingebruikname van het hellend vlak van Ronquières werd in één beweging een hoogteverschil van 68 meter overwonnen.

De zwarte molen van Elingen

De zwarte molen van Elingen werd in 1779 opgericht als graanwindmolen.  De zwarte molen stond bekend als de stevigste en machtigste windmolen van de streek.  Zijn naam is afkomstig van de zwarte teer waarmee de romp werd ingestreken.  Het wiekenkruis werd in 1931 weggenomen.  De romp zoals nu te zien, is ingekort op halve hoogte.  De zwarte molen is nu een stoeterij en wijndomein.

Het hellend vlak van Ronquières

Bij Ronquières, een dorpje in Waals-Brabant, vind je het langste hellend vlak ter wereld.

Het hellend vlak is een scheepslift op het Kanaal Charleroi-Brussel en overbrugt een hoogteverschil van 68 meter met het Henegouws Plateau.

Voor de inwerkingstelling ervan in 1968 werd dit hoogteverschil opgevangen door maar liefst 16 sluizen.  Het passeren van al deze sluizen, over een afstand van circa twee kilometer, kon tot twee dagen oplopen.  Deze scheepslift bezorgt de binnenschippers dus heel wat tijdswinst.

De constructie bestaat uit 2 bakken gevuld met water die de schepen, als badkuipen op wieltjes, over een lengte van 1432 meter van het laagste naar het hoogste punt van het hellend vlak dragen.
In het aanloopstuk vanuit Charleroi loopt het kanaal over een brug gesteund door 70 betonnen pilaren met een diameter van 2 meter.  De brug draagt een last van ongeveer 100.000 ton water en dient als wachthaven vooraleer de boten de oversteek maken.

Een indrukwekkende constructie en ingenieus systeem.


Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.