Duitsland

Wandelen in de Harz

De Harz is een prachtige regio in het Oosten van Duitsland.  Rijk aan geschiedenis en te midden van overweldigend natuurschoon. Dwars door de Harz liep de voormalige grens tussen West-Duitsland en de DDR. Omdat deze grensstreek verboden gebied was, ontstond een unieke flora en fauna. Dit gebied is nu gekend als ‘Das Grüne Band’.  Daarnaast is er ook het “Nationalpark Harz”, een van de grootste bos-nationaalparken van Duitsland dat zich uitstrekt over grote delen van de hoogvlakten van de Harz, met als hoogste punt de Brocken (1141 m). Dichte bossen, diepe en steile dalen, weidse hoogvlakten en opvallende bergen en klippen kenmerken de adembenemende natuur van de Harz. Maar niet alleen de flora is bijzonder, ook de fauna is dat.  Hier leven zeldzame dieren zoals de zwarte ooievaar, en ook de lynx is inmiddels weer inheems.

Je kan de hele streek doorkruisen via lange afstandspaden, of je kan lokaal je eigen routes uitstippelen aan de hand van het wandelnetwerk van de “Harzer Wandernadel”.

  • De Harzer Wandernadel is een wandelnetwerk van wel 8000 km waaraan ook een stempelboekje verbonden is.   In de hele Harzstreek vind je 222 stempelplaatsen.  Met het verzamelen van de stempels kan je verschillende wandelonderscheidingen krijgen.  Leuk om met kinderen te doen!  Je kan je routes samenstellen aan de hand van 3 wandelkaarten.
  • De bekendste lange afstandspaden zijn o.m. de Harzer-Hexenstieg (103 km, Osterode-Thale), de Harzer Grensweg (92 km, Hornburg-Bad Sachsa)

In de Harz vind je steeds een passende route.  Korte of lange afstanden, smalle paadjes of goed onderhouden wandelpaden, uitdagende of gemakkelijke routes, iedereen vindt er zijn gading.

Niet alleen natuurliefhebbers, maar ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Harz.  Je vindt er pittoreske middeleeuwse stadjes, kastelen, burchten en Unesco werelderfgoed.  Ook zeker de moeite is de Brockenbahn, een stoomtrein die je van Quedlingburg naar de top van de Brocken brengt.

Meer informatie kan je vinden op nl.harzinfo.de.

Wandelen in de Eifel

De Eifel is een middelgebergte tussen Aken, Keulen, Koblenz en Trier, gelegen in het mooie Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen.  Dit prachtig uitgestrekt gebied met natuur, rust en wisselende landschappen, maakt het tot een fantastische plek om te wandelen. 

In de Eifel kan je door uitgestrekte vlaktes lopen, over berghellingen gaan, wandelen op prachtige bospaden door de oerbossen van het Nationalpark Eifel of struinen langs de rand van een stuwmeer of door de fascinerende vulkaanlandschappen met zijn azuurblauwe kratermeren in de Vulkaaneifel. 

Er zijn tal van wandelmogelijkheden en officiële wandelroutes die uitstekend onderhouden worden en duidelijk bewegwijzerd zijn.

Tussen al die natuurpracht vind je historische dorpen met vakwerkhuizen, Romeinse muren en middeleeuwse kastelen. 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.