Kloosterroute in Monschau

22 km -551 hm

Bewegwijzerd 

Op aanraden van de toeristische dienst, startten wij de Kloosterroute in “omgekeerde” zin vanop de parking aan de rand van Monschau.  De Kloosterwandeling is perfect bewegwijzerd in beide richtingen, maar volgens de vriendelijke medewerkster van het infopunt, is de route in tegenwijzerzin iets minder zwaar.  Alleszins vangt de wandeling meteen aan met een  stevige klim naar de de “Engelsley” en “Teufelsley“, twee rotspunten met panoramisch zicht op de Eifel. Vervolgens daalt de route af naar het prachtige dal van de Perlenbach. Het stuwmeer en de omgeving gaven ons zowaar “Canada-vibes”.  Verder konden we langs de wandelroute al enkele .gele en witte narcissen  zien, die in het voorjaar (april-mei) de weides omtoveren tot een kleurrijke, geurende bloemenzee.  Onderweg passeren we nog de Norbertuskapel en het Reichensteinklooster.  Na het klooster volgen we een tijdje de Roer om vervolgens via een smal, slingerend (en steil) wandelpad omhoog te klimmen naar de imposante rots van de Ehrensteinsley.   Vanaf hier daalt het terug af naar Monschau.

Conclusie: De wandelpaden van deze Kloosterroute zijn uitstekend bewegwijzerd, uitdagend, afwisselend en ook het landschap verandert steeds en blijft betoveren.   Wij vonden deze wandeling dan ook een absolute aanrader! 

Engelsey en Teufelsey

Over de rotspunten Engelsley en Teufelsley bestaat de volgende legende: 

De duivel wilde het klooster van Reichenstein verwoesten en zond een engel die niet meer trouw aan God was met een rotsblok naar de Eifel. Toen Sint Michael, de leider van de godstrouwe engelen, dit vernam, stuurde hij een van zijn engelen op pad om dit duivels werk te voorkomen. In het gebied Düsterheck troffen de engelen elkaar, beide gewapend met een enorm rotsblok. De godstrouwe engel zei tegen de andere engel dat hij hem met zijn rotsblok zou vermorzelen, als hij niet onmiddellijk de rots liet vallen. Omdat de engel die voor de duivel werkte wel wist hoe het iemand verging die in de hel terechtkwam, gooide hij zijn rots neer. Hij wilde immers wel in de hel werken, maar er niet zelf in de vlammen geroosterd worden. Toen legde ook de afgezant van Sint Michael zijn rotsblok neer en vanaf toen lagen daar de twee rotspartijen “Engelsley” en “Teufelsley”.

Klooster Reichenstein

Op een 7-tal km van Monschau, vlak bij de Vehnbahn en midden in het naturpark Hohen Venn, ligt het voormalige klooster Reichenstein.  In 1136 schonken de hertogen van Limburg hun oude kasteen Richvinstinne (Reichenstein) aan de norbertijnen. Het klooster is getuige van een bewogen geschiedenis, waarin monniken van Reichenstein voor 600 jaar ‘apostelen’ van het Monschauer Land bleken te zijn door hun pastorale zorg, onderwijs en gastvrijheid. Nadat het klooster werd vernietigd in 1543 door huurlingen, werd het geleidelijk herbouwd.  De werken werden voltooid op het einde van de 17e eeuw. Als gevolg van de Franse Revolutie in 1802 werden waren alle kloosters aan de linkerkant van de Rijn door Napoleon ontbonden.   Ook Reichenstein onderging dit lot en het kasteel werd gedurende 200 jaar gebruikt als boerderij.  In 2007 verwierd de religieuze gemeenschap van Notre-Dame de Bellaigue het historische kloostercomplex en stichtte er opnieuw een benedictijnenklooster.

Ehrensteinsley

De Ehrensteinsley is een imposante rots van 507 m hoog.  Op de top vind je een metalen kruis dat  in 1890 ter ere van Prior Stephan Horrichem,  de “apostel van de Hoge Venen”, werd opgericht.

Monschau

Monschau is een oud, idyllische Eifelstadje gelegen aan de rivier Roer, die de stad doorkruist.

Men spreekt pas van “Monschau” sinds 1918.  Daarvoor noemde het stadje met zijn gezellige steegjes en prachtige historische vakwerkhuizen “Montjoie”.  Deze naam kwam het eerst voor in een oorkonde uit 1198.  De burcht van Monschau, die boven het stadje uittorent, is waarschijnlijk in de dertiende eeuw door de hertogen van Limburg gesticht. 

Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) groeide de stad door een toevloed van protestantse vluchtelingen op zoek naar godsdienstvrijheid. Dit waren vaak textielarbeiders.  Zij zorgden ervoor dat Monschau in de 18e eeuw dé texielstad werd met klanten van over de hele wereld. Een rijke periode waarin vele statige huizen werden gebouwd. Een mooi voorbeeld hiervan is het Rode Huis in Monschau.

In de negentiende eeuw kwam de textielindustrie in de problemen, mede als gevolg van de belastingmaatregelen van de Pruisische regering en de late aansluiting van de stad op het spoorwegnetwerk. Toch sloot pas in 1982 de laatste textielfabriek zijn deuren.

Vandaag is Monschau het cultureel en toeristisch  middelpunt van de Eifelregio en een ideaal uitgangspunt voor prachtige wandelingen en fietstochten door de Eifel. 

Monschau is het hele jaar door,  in elk seizoen, mooi om te bezoeken.   In de winter is de jaarlijkse kerstmarkt absoluut de moeite waard  Zeker met sneeuw verandert Monschau in een sprookjesachtig decor.

Perlenbach

De Perlenbachtalsperre is een stuwmeer dat zorgt voor het drinkwater van Monschau. De Perlenbach dankt zijn naam overigens aan het feit dat er hier ook daadwerkelijk rivierparelmosselen in zitten.  Vanaf de 17e tot de 19e eeuw werden er dan ook parelmosselen gekweekt. Die rivierparelmossel is tegenwoordig echter met uitsterven bedreigd. Er zijn projecten in het leven geroepen om deze soort te behouden en te beschermen.

De Perlenbachtalsperre werd tussen 1952-1954 gebouwd en in 1956 in gebruik genomen. De hoogte van de dam ligt op 467 m boven zeeniveau en heeft een lengte van 120 meter.

Norbertuskapel

De Norbertuskapel, gebouwd in 1926, ligt niet ver van het Reichensteinklooster aan de andere kant van de brug over de Roer.  Het initiatief voor de bouw ging uit van de senior pastoor en deken Theodor Temming uit Monschau, die tot 1927 in het dorp werkte.   De kapel werd gebouwd ter ere van de heilige Norbertus, de stichter van de premonstratenzer orde, die ook het klooster van Reichenstein stichtte. 

Het werd een ontmoetingsplaats voor katholieke maagden en jongemannencongregaties en is bedoeld als een “monument van het katholieke geloof ter nagedachtenis aan de vrome monniken en nonnen in Reichenstein”.

In de naoorlogse periode werd in de kapel ook het standbeeld vanSt. Judas Thaddeus vereerd als pleitbezorger voor vermiste soldaten. 

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.