Op en rond de Berendries en Valkenberg

12 km – 240 hm

2/3e verhard – 1/3e onverhard

De wandeling start op het Sint-Hubertusplein in Sint-Maria-Oudenhove.  Alvorens van start te gaan warmen we ons ons op aan een heerlijke on-the-go koffie bij Koffie Hoorens. Al snel verlaten we het centrum en worden we meteen getrakteerd op een prachtig panorama.  Tussen de velden dalen we af om vervolgens kort te klimmen naar de Vossenholstraat (Elverenberg).  Door het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen dalen en klimmen we verder richting Valkenberg. Hier is een stop in het authentieke oud-Vlaamse volkscafé “In Den Hengst” een absolute must. Nadien gaat de route naar de hoogste heuvel in de Zwalmstreek: de Berendries. De wandeling loopt maar een klein deel via de Berendries zelf, maar voldoende om de sfeer op te snuiven van de befaamde helling uit de Ronde van Vlaanderen.   Bovenaan slaan we links de velden in om zo terug te keren naar het startpunt van de wandeling.

In den Hengst

Café In den Hengst is één van de meest authentieke en gezellige café’s van Vlaanderen.  Het café dateert al van 1850.
De Vlaamse huiskamersfeer is er volledig bewaard gebleven.   Alles ademt hier nog de sfeer van toen: de muurschilderingen, het buitentoilet, de pintjes uit het flesje,  het volks gekeuvel en de oude Leuvense stoof die centraal staat in het café.
In den Hengst is nog een echt volkscafé: iedereen kent hier iedereen en er wordt gekletst, gedronken maar ook stevig gediscussieerd, over koers bv.  Het café ligt dan ook aan één van de vele vermaarde heuvels van de Ronde van Vlaanderen! 
Het café is dus ook gekend bij veel  koerslegendes en mediafiguren, Zo kwamen lokale helden Van Petegem, wijlen Serge Baguet en jongeling Frederik Backaert, legendes Planckaert, Museeuw en Boonen, maar ook ploegleider Jan Raas, sportjournalist Michel Wuyts en ondernemer Wouter Vandenhaute, er al eens een pot drinken.
Het café is enkel op feestdagen en in het weekend open.

Michelbeke

Voor je de Berendries bedwingt, loop je door het dorpje Michelbeke.  In Michelbeke wordt elk jaar op de eerste zondag na 9 februari de “Geutelingenfeesten” gehouden.  Geutelingen zijn een typisch streekproduct van de Vlaamse Ardennen.  Vroeger werden in Michlbeke geutelingen gebakken voor de pelgrims die bij patrones Apollonia hun tandpijn kwamen afsmeken.  Al snel werd verteld dat je een heel jaar van tandpijn gevrijwaard zou zijn door in een hete geuteling te bijten. 

Daarnaast was dit ook een sociaal gebeuren: Elk gezin maakte zijn ketel deeg klaar en droeg die naar de dichtstbijzijnde oven, veelal vergezeld van een fles ‘Balegemsen’ (jenever).
De gieters goten ketel na ketel en… fles na fles. Het vuur in de oven, het gevoel van ‘het onder mekaar zijn’, had iets magisch, iets spiritueels, zeker met die Balegemsen. De geutelingen werden dan de zondag na 9 februari opgewarmd en met de ganse familie opgegeten tijden de jaarlijkse kermis. Uit dat gebruik groeiden de geutelingenfeesten.

De Berendries

De Berendries is de hoogste heuvel in de Zwalmstreek (98 meter).  Deze befaamde helling uit de Ronde van Vlaanderen heeft geen kasseien, maar is toch een icoon uit de koers en de favoriet van Greg Van Avermaet.  In de middeleeuwen was de weg een onderdeel van de heerweg van Oudenaarde naar Ninove.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.