Op stap met St-Maarten in Denderbelle

3 lussen mogelijk : 12,7 km/ 6,3 km/ 7,4 km

In Denderbelle kan je de prachtige bewegwijzerde wandeling “Op stap met Sint-Maarten” volgen.

Via deze route worden de gebruiken en plaatsen verbonden aan Sint-Maarten in de regio in de kijker gezet. De route maakt deel uit van de meer dan 5000 km lange ‘Via Sancti Martini’, een door Europa erkende Culturele Route.

Je kan de volledige lus van 12,7 km lopen of kiezen voor 2 kortere varianten.  Een die, zoals de volledige route, vertrekt aan de kerk van Denderbelle of een met vertrek aan de kerk van Wieze. De wandelrichting wordt aangegeven door een combinatie van de Sint-Martinussticker en gele pijlen.

Of je nu kiest voor de lang of kortere versie van deze wandeling, je wandelt door het afwisselende en prachtige landschap van de Beneden-Dendervallei.  En zowel bij vertrek als aankomst in Denderbelle of in Wieze, kan je binnenstappen in een van de verschillende authentieke cafeetjes die de dorpen rijk zijn. 

Wandel je de volledige lus of de verkorte lus vanuit Denderbelle dan kom je onderweg ook nog een aantal kunstwerken tegen in het kader van het project “Kunst in ’t steegje“.

Hieronder vind je de link naar de verschillende wandelroutes. 

Sint-Maarten

Sint-Maarten is de Romeinse soldaat Martinus die op een winterse koude dag rond 330 bij een stadspoort van Amiens aan een verkleumde bedelaar de helft van zijn officierenmantel gaf.  Na een visioen weigerde hij nog verder te vechten, bekeerde zich tot het christendom en ging prediken in heel Europa. In 371 werd hij verkozen tot bisschop van Tours.  Op 11 november 397 werd hij begraven nadat hij overleed aan een hevige koortsaanval.  Sindsdien wordt op 11 november Sint-Maarten gevierd.  De centrale gedachte daarbij is solidariteit en het delen van je eigen bezittingen.  Nu is het vooral een kinderfeest dat slechts op een aantal plaatsen in België wordt gevierd als tegenhanger van Sinterklaas. Dat is het geval in de Oost-kantons, West-Vlaanderen, Aalst en enkele deelgemeenten van Dendermonde.

St-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk in Denderbelle heeft een hele geschiedenis achter de rug. Al in 1227 is er immers sprake van de parochie Denderbelle en in 1232 wordt melding gemaakt van een pastoor en het ontvangen van tienden (belastingsgeld) voor de kerk. 

In 1572 wordt de kerk grotendeels vernield door de Calvinisten, enkel het koor blijft overeind. Dit kerkkoor, het huidig oudste gedeelte, dateert van 1539. Nadien is de kerk nog verschillende keren verbouwd. Eerst was het een kruiskerk. Dit verklaart meteen waarom de kerk zo’n dikke pilaren heeft.  Dit waren vroeger de buitenmuren waar men nadien openingen heeft in gemaakt om de kerk en de zijbeuken te vergroten.  De kerk ondergaat de laatste vergroting (achteraan waar nu het orgel staat) in 1896.  

De kerk staat niet echt centraal in het dorp omdat toen de kerk werd gebouwd, zij ingeplant werd op de kruising van een weg komende van Brabant, een weg die Aalst en Dendermonde verbond en een doorwaadbare plaats door de Dender, vlak bij de toenmalige burcht: “Hof Ter Belle”. Het dorpsplein had een markt of handelsfunctie. Doorheen de tijd is het wad en het veer echter zijn economisch belang verloren.

 

Beneden-Dendervallei

De Beneden-Dendervallei, tussen Aalst, Lebbeke en Dendermonde, is een prachtig open natuurlandschap van 850 hectare dat bestaat uit verschillende deelgebieden: Denderbellebroek, Hannaerden, Wiestermeersch en Hogedonk.

Het natuurgebied bestaat uit natte weiden en bossen. De oude Denderarmen zijn meestal omzoomd door schitterende rijen knotwilgen. Denderbellebroek is een vochtig laaggelegen gebied met hooilanden. Het is een zeer open gebied, met een randzone van populier- en elzenbossen.

De wandeling loopt door en langs Denderbellebroek en Wiestermeersch.

Volledige lus - vertrek kerk Denderbelle -12,7 km

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Verkorte lus - vertrek kerk Denderbelle - 6,3 km

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Verkorte lus - vertrek kerk Wieze - 7,4 km

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.