Waterfall trail in Tolox – Charco de la virgen

5 km – bewegwijzerd

De waterval “Charco de la virgen” is een verborgen pareltje in de Sierra de las Nieves. 

Deze lineaire wandeling start net buiten het centrum van Tolox, één van de vele witte dorpjes in Andalusië.

Vanaf het kuuroord “El Balneario” vertrekt deze goed bewegwijzerde wandeling.  Je volgt de loop van de Rio de los Caballos en steekt deze zelfs een paar keer via stapstenen over.  Na 2, 5 km bereik je de prachtige 20 meter hoge waterval, waar je bij warm weer even kan zwemmen in het meertje.  De terugtocht loopt via hetzelfde prachtige pad.  

Een mooie, korte wandeling die zeker de moeite waard is als je in de buurt van Tolox bent.

Sierra de las Nieves

Gelegen in het hart van Andalusië, ten westen van de beroemde stad Málaga, ligt de Sierra de las Nieves, een adembenemend natuurgebied dat nog vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen. Dit bergachtige gebied, dat sinds 2021 de status van nationaal park heeft, biedt een ongerepte natuur, rijke biodiversiteit en tal van outdoor-activiteiten.

De Sierra de las Nieves staat bekend om zijn indrukwekkende landschappen, variërend van diepe kloven en steile kliffen tot weelderige bossen en kristalheldere rivieren. Een van de meest opvallende kenmerken van dit gebied is de aanwezigheid van de pinsapo, een zeldzame dennenboom die alleen in deze regio voorkomt. Deze majestueuze bomen, die soms honderden jaren oud zijn, geven de bergen een sprookjesachtige uitstraling.  Het park herbergt ook een verscheidenheid aan diersoorten, waaronder berggeiten, herten en de bedreigde Spaanse keizersarend. Voor vogelliefhebbers is dit gebied een paradijs, met talloze soorten die hier hun thuis hebben.

De Sierra de las Nieves is een droomlocatie voor wandelaars en natuurliefhebbers. Er zijn talloze wandelpaden, variërend in moeilijkheidsgraad, die door het park slingeren. Een van de populairste routes is de beklimming van de Torrecilla, de hoogste top van het park met een hoogte van 1.919 meter. De tocht naar de top wordt beloond met een spectaculair uitzicht over de omliggende bergen en, op heldere dagen, zelfs de Middellandse Zee.  Voor degenen die op zoek zijn naar meer adrenaline, biedt de Sierra de las Nieves ook mogelijkheden voor canyoning, rotsklimmen en speleologie. De vele kloven en grotten in het park zorgen voor spannende uitdagingen en onvergetelijke avonturen.

In de Sierra de las Nieves vind je ook talrijke pittoreske witte dorpjes zoals Ronda, Tolox en Yunquera.  Hier kunnen bezoekers genieten van de lokale keuken, beroemde wijnen en de warme gastvrijheid van de Andalusische bevolking.

Tolox

Tolox is één van de vele witte dorpjes in de buurt van Malaga, maar onderscheidt zich van de andere witte dorpen door zijn ligging in het prachtige door de Unesco beschermd natuurgebied Sierra de las Nieves.  De geschiedenis van het dorp gaat terug tot het en de naam zou mogelijk afgeleid zijn van “Tulos”, een pre-Romeinse term, die verwijst naar een “hoge rots”.

Het oude centrum is tegen een heuvel aangebouwd waardoor een wandeling door het dorpje vooral veel klimmen en dalen betekent.  Een van de mooiste en meest authentieke delen van het dorp is de Rinconada del Castillo. Dit deel van het dorp is gebouwd op de resten van een oud kasteel. De straatjes zijn er erg smal en soms ook behoorlijk steil.  Je vindt er ook resten van de oorspronkelijke stadsmuren die dateren uit de Romeinse tijd, maar  in 9e eeuw door de Moren werden herbouwd. Het belangrijkste gebouw in het dorp is de kerk San Miguel Arcángel die dateert uit de zestiende eeuw en is gebouwd op de resten van een oude moskee. 

Tolox is ook beroemd om zijn spa “Balneario de Tolox”.  Deze natuurlijke baden staan  bekend om hun helende werking voor mensen met astma, bronchitis en andere longaandoeningen.

Via een bewegwijzerde lusvormige wandeling van +/- 10 km kan je nog verder wandelen langs de watervallen "La Rejia" en " Los Horcajuelos".

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.