Art-deco en een snuifje religie rond Ter Kamerenbos

5 km – 78 hm

 

Deze wandeling start aan de prachtige art-deco Villa Empain.  De tuin van deze villa is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren en elke eerste zondag van de maand kan je, om 16.30 uur, ook deelnemen aan een gratis rondleiding.  De route loopt via het Ter Kamerenbos naar de tuinen van de abdij van Ter Kameren en terug.  

Villa Empain

Villa Empain is een prachtige villa in art-deco stijl aan de rand van het Ter Kamerenbos.  De villa werd in het begin van de jaren 1930 gebouwd door architect Michel Polak op vraag van Baron Empain.  De villa diende achtereenvolgens als privéwoning, museum, ambassade van de USSR en zetel van de Luxemburgse tv-zender RTL. Daarna raakte het gebouw verwaarloosd, beschadigd en werd het zelfs deels vernield.  Aan het begin van de jaren 1980 bevond het zich in een erbarmelijke staat. In 2006 besliste de Boghossianstichting de villa aan te kopen en te restaureren.  In 2010 opende de villa haar deuren als Centrum voor Kunst en Dialoog tussen Oosterse en Westerse culturen, en worden er tentoonstellingen georganiseerd.

Abdij van Ter Kameren

De Ter Kameren abdij is een prachtige historische plek en een van de best bewaarde cisterciënzerkloosters in de contreien van Brussel.   

De abdij is omgeven door Franse terrastuinen waar het heerlijk vertoeven is.

De abdij werd in de 13e eeuw gebouwd aan de rand van het Zoniënwoud, bij de bron van de Maalbeek.  De gotische kerk (1362) is het enige oorspronkelijke gebouw uit de middeleeuwen dat nog overgebleven is.  In de 16de en 17de eeuw en ook tijdens de Franse revolutie kreeg de abdij namelijk te maken met plunderingen en verwoestingen. In de 19de eeuw kwam er eerst een katoenfabriek, later een opslagplaats voor spullen voor bedelaars en een militaire school.  Nu is het Nationaal Grafisch Instituut en de Nationale Hogeschool voor Beeldende Kunsten er gehuisvest, alsook de parochie Onze-Lieve-Vrouw Ter Kameren en Sint-Philippus Neri.

Ter Kamerenbos

Het Ter Kamerenbos ligt aan het einde van de Louizalaan in Brussel en is eigenlijk een uitloper van het Zoniënwoud dat als bospark werd aangelegd.

Het bos bestaat uit 2 delen.  Enerzijds een meer bosachtige deel, en anderzijds een parkachtig deel met een 6 ha grote kunstmatige vijver.  In deze vijver ligt een bebost eiland waarop de Chalet Robinson is gebouwd dat enkel bereikbaar is met een veerpont.

Het bos heeft zijn naam te danken aan de nabijgelegen Abdij van Terkameren. Het is een uniek stukje Brussels erfgoed dat doet denken aan het iconische ‘Central Park’ in New York.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.