In het spoor van de Groote Oorlog – naar Tyne Cot

89 km – 300 hm

Deze rustige fietsroute door het glooiend landschap van de Westhoek. brengt je vanuit Watou naar het indrukwekkende Tyne Cot Cemetery.  Onderweg passeer je de Sint Sixtus Abdij van West-Vleteren en de dorpjes Reninge, Noordschote, Madonna en Poelkapelle.  Na een bezoek aan Tyne Cot gaat het naar Ieper waar je onder de Menenpoort doorrijdt. De route keert dan terug via Zillebeke, Voormezele, Dikkebus, Reningelst en langs het Helleketelbos. Tijdens de tocht word je door de talrijke gedenktekens die je passeert voortdurend herinnerd aan de Groote Oorlog. 

Tyne Cot - Memorial to the missing

Tyne Cot Cemetery is de grootste Commonwealth begraafplaats ter wereld en de belangrijkste getuige van de bloedige Slag van Passendale.

De begraafplaats ontleent haar naam aan een schuur midden een Duits versterkt punt aan het Westelijk Front, die door de mannen van de Royal Northumberland Fussiliers “Tyne Cot” of “Tyne Cottage” werd genoemd.  Na de verovering van de begraafplaats in oktober 1917 werden de eerste gesneuvelden hierrond begraven. In april 1918 werd de grond verloren en vijf maanden later door het Belgische leger opnieuw veroverd.  Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid voor het herbegraven van de slachtoffers van de slagvelden.  Zij telt 11.956 graven.

Het monument “Tyne Cot” op de begraafplaats bevat de namen van 34.857 soldaten die in de “Ypres Salient” of Ieperboog sneuvelden en wiens graven onbekend zijn.  De Ieperboog is de benaming die de Britten gaven aan een uitstulping in het westfront rond de stad Ieper, die tijdens de volledige duur van de Eerste Wereldoorlog aan drie zijden omringd was door Duitse troepen.

Op de begraafplaats werden ook 4 Duitsers begraven.  Hun graven zijn te herkennen aan de rechthoekige steen, terwijl alle andere graven een gebogen bovenkant hebben. 

Het offerkruis bevindt zich op de oorspronkelijke grootste van de drie bunkers op de begraafplaats.   

Ieper en de Menenoort

Ieper is de grootste stad van de Westhoek.

De bijnaam van Ieper luidt ‘de Kattenstad’ of sinds het bezoek van paus Johannes Paulus II, ‘Vredesstad’.

Aan de oostzijde van de stad vind je de Menenpoort.

De Menenpoort kan worden beschouwd als het algemene symbool voor de Eerste Wereldoorlog.  Het is een herdenkingsmonument dat in 1927 werd gebouwd ter nagedachtenis van de ongeveer 54.900 Britse soldaten die in WO I sneuvelden en niet meer geïdentificeerd of teruggevonden werden. Hun namen zijn aan de binnenzijde van het monument aangebracht. Omdat er te weinig plaats bleek te zijn om alle vermisten te vermelden, werden degenen die na 16 augustus 1917 sneuvelden vermeld op het Tyne Cot monument. 

Elke avond kan je er om 20.00 u. de beklijvende ceremonie van de Last Post meemaken. De dagelijkse activiteiten vallen dan even stil om de gesneuvelde soldaten uit WO I te gedenken. De Last Post ceremonie wordt sinds 1928 georganiseerd.  Elk jaar op 11 november vindt een speciale ceremonie plaats om Wapenstilstand te herdenken.

Helleketelbos

Het Helleketelbos is niet zo onheilspellend als de naam doet vermoeden.  “Helle” betekent heuvelflank en “ketel” verwijst naar een laagte onderaan zo’n flank. Er wonen dus geen heksen of duivels, maar wel bijzondere diertjes zoals wezels, bunzingen, vossen en heel wat amfibieën.

Het gebied is vrij toegankelijk en er lopen talrijke wandel- en fietsroutes doorheen.

 

Abdij van Westvleteren

De Sint-Sixtus abdij in Westvleteren is een cisterciënzerabdij of een “Trappistenabdij”.  De monniken wijden er hun leven aan gebed, lezing en arbeid. Ze leven als broeders samen volgens de regel van Benedictus (ora et labora). 

De geschiedenis van de abdij begint in 1814 wanneer Jan-Baptist Victoor zich als kluizenaar in de bossen van Westvleteren vestigt.  Wanneer er zich in 1831 enkele monniken van de Franse abdij Mont-des-Cats bij hem voegen, wordt er een nieuw cisterciënzerklooster geboren.  

De monniken brouwden er, naast hun monastieke activiteiten, op kleine schaal en enkel voor eigen gebruik bier.  Maar al vrij snel (in 1839) ontving de abdij  een brouwlicentie.

De Abdij van Westvleteren is nu dan ook vooral gekend om haar Trappistenbier dat al verschillende keren tot beste bier ter wereld is verkozen.  Het bier wordt enkel via de webshop verkocht aan particulieren. De webshop is slechts beperkt open en het aantal bakken dat je mag kopen is gelimiteerd.  Het is dus niet gemakkelijk om aan het bier te geraken.

Heerlijk slapen in ’t Speutekot in Watou.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.