In het spoor van Briek

69 km – 180 hm

Rustig, licht glooiend parcours door de velden rond Tielt met tussenstop in Kanegem, het geboortedorp van Briek Schotte. Onderweg passeer je verschillende molens, o.a. de Artemeersmolen en de molen boven op de Poelberg. In Gottem, waar de route een stuk langs de Leie loopt, kan je nog eens stoppen in de brouwerij Sint-Canarus

Tielt

Tielt is een gezellig stadje in West-Vlaanderen, net op de grens met Oost-Vlaanderen.  Het ligt midden in de driehoek Gent-Kortrijk-Brugge. 

In het centrum vind je een aantal leuke cafeetjes (bv. Den arend waar ze speciale bieren en streekbieren serveren) en lekkere restaurants (bv. De traagheid).  Als wielerliefhebber moet je uiteraard eens naar café Carlito, wereldbekend om zijn spaghettisaus en stamcafé van de “Melkerie”, het  trainingsgroepje van o.a. Yves Lampaert en Tim Declercq.

Molens en brouwerijen

In de wijde Tieltse regio vind je heel wat molens.  Op de route passer je achtereenvolgens de Knokmolen, de Hostens molen, de Artemeersmolen en de Poelbergmolen

In Tielt en omgeving zijn er ook heel wat brouwerijen en hun lekkere biertjes te ontdekken.  Op onze route passeer je aan een van de kleinste brouwerijen van België, brouwerij Sint-Canarus.

Maar in Tielt zelf kan je ook een bezoek brengen aan brouwerij De Poes.

En in het centrum van Pittem kan je brouwerij Maenhout bezoeken.

Op de website van Westtoer vind je een leuke wandeltocht en 2 fietslussen die je laat kennismaken met de Tieltse bieren en brouwerijen onder de alleszeggende naam “Tappen en Trappen“.

Briek Schotte

Albéric “Briek” Schotte, bijgenaamd ijzeren Briek omwille van zijn stalen karakter en Vlaamse koppigheid, werd op 07.09.1919 geboren in Kanegem.

Hij won in 1942 en 1948 de Ronde van Vlaanderen en werd ook 2 keer wereldkampioen (1948 en 1950).

Op het dorpsplein in Kanegem vind je een beeld van hem als echte Flandrien: een coureur die doorbijt, ‘afziet’, nooit opgeeft en oersterk is.

Schotte, “de laatste der Flandriens”, overleed op zondag 4 april 2004, de dag van de 88e Ronde Van Vlaanderen.

 

Als eerbetoon aan hem wordt er elk jaar in september de GP Memorial Briek Schotte gereden in Desselgem.

KOERS

Het wielermuseum KOERS in Roeslare ligt niet op de fietsroute, maar als je in de buurt bent, is het leuk om hier even rond te lopen.

Op het gelijkvloers van dit prachtig gerenoveerde pand leer je alles over de geschiedenis van de fiets aan de hand van educatieve filmpjes en authentieke fietsen.

Op de 1e verdieping kan je je vergapen aan o.a. truitjes en allerlei andere attributen van nationale en internationale wielerhelden.  Je kan hier ook een video bekijken over een reeks onvergetelijke wielermomenten.

Verder vind je er ook een ruimte waar hulde wordt gebracht aan het leven en de carrière van Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré, de volksheld van Roeslare.

Tenslotte kan je door “het depot” van het museum lopen, waarin je de uitgebreide fietsencollectie van KOERS kan bewonderen. Veertig absolute must-see koersfietsen (Briek Schotte, Rik Van Looy, Sean Kelly, Tom Boonen, Fabian Cancellara,… ) zijn er permanent tentoongesteld en kunnen tot in detail bekeken worden.  Je maakt er ook kennis met het fietsambacht van weleer en je vindt er sporen van de rijke Belgische fietsgeschiedenis.

Poelberg

De Poelberg is een 45 meter hoge heuvel.  Bovenop de heuvel heb je een prachtig zicht op een beschermd landschap, compleet met kronkelende veldwegen en loeiende koeien. Op de Poelbergsite vind je naast de Poelbergmolen een bezoekerscentrum in een voormalig plattelandsschooltje. Hier kan je verhalen en objecten van vroeger ontdekken

"Jempi" Monseré

Jean-Pierre “Jempi” Monseré werd op 08.09.1948 geboren in Roeselare.

Hij werd op amper 21-jarige leeftijd wereldkampioen, maar overleed één jaar later tijdens een tragisch ongeval in een kermiskoers.

‘Jempi’ Monseré is de enige wereldkampioen die in zijn regenboogtrui het leven liet.

In het wielermuseum Koers in Roeselare wordt een hele ruimte gewijd aan deze veel te vroeg gestorven wielerheld.

Heerlijk slapen in het Sleutelhuys in het centrum van Tielt.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.