Girls on tour

15 km – 133 hm

Knooppunten: 98-41-39-38-34-32-619-30-29-95

Een leuke wandeling door de Dendervallei met start aan de stuwsluis in Idegem waar je gemakkelijk kan parkeren.  Na de wandeling kan je genieten van een drankje en een hapje in het Break@4 Eetkaffee.  De wandeling was afwisselend genoeg om 2 tieners geboeid te houden.  Zo wandelden we door het natuurgebied de Nuchten via een knuppelpad, kwamen we onderweg een boomschommel tegen en vonden we verkoeling in het Raspaillebos.

De Nuchten

De Nuchten is een natuurgebied tussen Zandbergen en Idegem in de vallei van de Dender. Door de ligging van De Nuchten in de lager gelegen weilanden langs de Dender, vind je hier veel water. Je loopt dwars door de bloemrijke graslanden via een houten knuppelpad.

Raspaillebos

Op de flanken van de Bosberg, tussen de valleien van de Dender en de Mark, ligt het Raspaillebos.  Dit beukenbos ligt in een reliëfrijk landschap dat de steile trekken van de Vlaamse Ardennen combineert met de zachte glooiingen van het Pajottenland. 

De naam van het bos zou afgeleid zijn van de term “rapaille” (uitschot) of van “raspe” (hakhout).

  • Het oud-Vlaamse “raspe” (schaven, raspen) verwijst naar het traditionele hakhoutbeheer in dit bos.
  • “rapaille” (gespuis) verwijst naar de roversbenden die zich  in de 14e eeuw zouden schuil gehouden hebben in het bos en van hieruit op rooftocht vertrokken.  Ook Jan de Lichte en zijn bende zouden zich hier meermaals verscholen hebben.

't Iffraken

In het Raspaillebos ontspringen tal van bronnen. Bij één van deze bronnen werd in de tweede helft van de 19de eeuw een kapelletje gebouwd, toegewijd aan de heilige Apollonia. Wie van stekende tandpijn verlost wilde worden, ging er langs voor een schietgebedje. Die locatie zou ook ooit als Keltische cultusplaats dienst hebben gedaan. 

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.