Kidsproof! Trekveer, vlonderpaden en ijsjes.

5 km

Een leuke, korte en zeer afwisselende wandeling met vlonderpaden, een heus trekveer en de mogelijkheid om na of zelfs al tijdens de wandeling te genieten van een heerlijk ijsje op een gezellig terras. Meer moet dat niet zijn om zowel ouders als kinderen tevreden te stellen.  

De wandeling vertrekt en komt aan bij de kerk van Appels.  De route loopt door het prachtig, maar vaak nat natuurgebied “oude Schelde” langs onverharde en begroeide paadjes. Onderweg loop je dus over vlonderpaden en steek je zelfs met een trekveer de oude Schelde-arm over. De wandeling is ook interactief. Aan de hand van een aantal QR-codes die bevestigd werden op paaltjes kom je meer te weten over onder andere een Chinese delicatesse, de aspirine van de natuur en de geschiedenis van een drakenkop. 

Na de luswandeling, kan je nog even een kort stukje terugkeren langs de weg naar de dijk om bij Ollibolli te smullen van een heerlijk ambachtelijk ijsje en/of te genieten van een verfrissend drankje in de gezellige tuin. Kan je zo lang niet wachten, dan kan je tijdens de wandeling, nadat je met het trekveer bent overgestoken of wanneer je wat later op de dijk staat, even naar rechts wandelen, en nadien gewoon de wandeling verder vervolgen.

Als je wil kan je je ook nog eens met de veerboot laten overzetten naar Berlare.  Daar vind je op de oever het Veerhuis van Berlare, waar in 1971 de film ‘Teleurgang van de Waterhoek’ met Willeke Van Ammelrooy werd opgenomen.

Oude Schelde

Het natuurgebied “de Oude Schelde” ontstond doordat de Schelde in de 19de eeuw werd rechtgetrokken. Tot dan meanderde de Schelde nog op meerdere plaatsen tussen Gent en Dendermonde. Door het rechttrekken van de rivier kwamen de vochtige meersen van Berlare in Appels te liggen. Deze  vochtige meersen werden in de zomer gebruikt als grasland en in de winter als opvangbekken voor het overtollige water. Het open water is nog deels aanwezig, maar op de meeste plaatsen heeft het land het water ingenomen.

In de jaren 1970 werd een groot deel van dit gebied herbestemd als stortplaats. Dit verklaart het grote hoogteverschil op het terrein waardoor je steeds een aantal traptreden moet doen om in of uit het gebied te kunnen.  Nadat de stortactiviteiten werden beëindigd werd de oude stortplaats afgedekt en beplant. Boven op deze heuvel van bijna 15 meter bevindt zich nu een zonnepanelenpark van meer dan 13 hectare.  Tussen de zonnepanelen grazen schapen.

In 2001 zorgde Natuur en Bos van de Vlaamse overheid voor het herstel van het open water van de oude Scheldemeander en voor het aanplanten van een nieuw bos met streekeigen beplanting zoals iep, es, boskers, zomereik en gewone esdoorn.

Vredeskapel

De Vredeskapel werd in 1945 gebouwd door de parochianen als dank voor de gespaarde levens in WOII.  In Vlaanderen werd in de buurt van een kapelletje vaak een linde aangeplant. Deze boom is immers beladen met heel wat symboliek. Zo was de linde bij de Germanen de boom gewijd aan Freya, godin van liefde, huiselijk geluk en gerechtigheid. Onder de linde werd dan ook vaak recht gesproken.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.