Natte voeten en hoofd in de wolken

12,5 km – 234 hm

De wandeling start in het mooie dorpje Willerzie, gelegen vlakbij de Franse grens.  Via een kort stukje baan en door het bos klimt de route naar “la ferme Jacob”.  Onderweg passeer je op een hoogte van 420 m. het herdenkingsmonument voor vader en zoon Bruck, boswachters en verzetshelden van WO II. Zij hielpen ontsnapte krijgsgevangenen en geallieerde piloten wiens vliegtuigen waren neergehaald om de grens met Frankrijk over te steken.  De hele streek en vooral de door de bossen afgeschermde boerderij Jacob en het Franse dorpje Les Vieux-Moulins-de-Thilay, dat je na de passage door het veen passeert, waren belangrijke verzetshaarden.

Vlakbij de boerderij Jacob vind je op het hoogste punt van de provincie Namen de Tour du Millénaire, een uitkijktoren van 45 meter hoog.  Het loont absoluut de moeite om de toren eens te beklimmen om te genieten van het adembenemend panoram over de valleien van de Semois, de Maas en de Houille.  De wandeling loopt vervolgens door “La Fagne de l’Abîme”.  Via vlonderpaden loop je hier over het turfveenplateau met een prachtige fauna en flora.  Na het veen loopt de wandeling tenslotte een stukje over rustige baan om na een kleine 2 kilometer opnieuw het bos in te duiken, waar je opnieuw getrakteerd wordt op absolute stilte en schitterende zichten. 

La Croix Scaille

La Croix-Scaille is een plateau van het Ardense massief en ligt op 505 meter hoogte.  Het is het hoogste punt van de provincie Namen en het 5e hoogste punt van België.  Van hieruit vetrekken talloze wandelingen en MTB-routes.  In de winter is het mogelijk om er te langlaufen.

Het plateau ontleent zijn naam aan een “croix d’excaille”.  Dit was een kruis van leisteen dat vier eeuwen geleden aan de kruising van twee wegen geplaatst werd.  Vandaag kan je dit kruis nog bewonderen op de gevel van de Ferme Jacob.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de bosrijke omgeving van Croix Scaille een broeinest van maquisverzet in de Ardennen.

Op het plateau vind je  ook de spectaculaire uitzichttoren “La Tour du Millénaire” en het prachtige veen “La Fagne de l’Abîme”.

La Fagne de l'Abîme

Het schitterende natuurreservaat La Fange de l’Abîme ligt in het massief van La Croix-Scaille. Het gebied van 8 Ha wordt gekenmerkt door een rijke flora en fauna die typerend is voor veenachtige en zure gronden.

Het veen is één van de laatste overblijfselen van de uitgestrekte moerassige en veenachtige strook met een open landschap dat zich een eeuw geleden nog uitstrekte langs de grens tussen de boerderij Jacob en de plaats van het natuurreservaat.

Tour du Millénaire

Op het plateau van La Croix-Scaille, vind je ook de Tour du Millénaire.  Deze 60 meter hoge uitkijktoren in de vorm van een zandloper staat op het hoogste punt van de provincie Namen (505 meter).  De toren heeft drie verschillende etages, op 15, 30 en 45 meter. 

Het spreekt voor zich dat het uitzicht vanaf de top gigantisch mooi is.  Aan de hand van oriëntatietafels kan je de streek gemakkelijk verkennen. 

De toren is het hele jaar door geopend, behalve tijdens de jachtperiodes in dit gebied, in geval van slecht weer of als de toegangsweg gereserveerd is voor langlaufen.  De toegang is gratis.  Aan de voet van de toren staat een  toeristische chalet, waar je tijdens het hoogseizoen extra informatie kan verkrijgen, en ook ijsjes en versnaperingen.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.