Seek – Shazam voor de natuur

Wat?

Seek is een leuke app die ik nu al een tijdje gebruik tijdens onze wandelingen.  De app is heel eenvoudig in gebruik en wordt ook wel de “Shazam” voor de natuur genoemd.  De app helpt je nl. de planten, insecten en dieren die je tegenkomt snel te herkennen en geeft meteen ook meer informatie over de soort. Je neemt via de app gewoon een foto van de plant of het insect/dier waar je graag meer over wil weten en je krijgt dan alle info zoals een beschrijving van de plant/insect/dier, de taxonomie ervan, de waarnemingsperiode, mogelijke dubbelgangers, de verspreiding wereldwijd en hoeveel waarnemingen door iNaturalist werden geregistreerd.  

iNaturalist

iNaturalist is het wetenschappelijk en sociaal platform dat de app Seek heeft ontwikkeld.  Het is een database waar natuuronderzoekers, wetenschappers en biologen alle flora en fauna wereldwijd proberen te identificeren en in kaart te brengen. Je kan die informatie allemaal gratis consulteren, maar je kan ook zelf je bijdrage leveren aan de wetenschap door je eigen waarnemingen via de app te delen. 

Je bent hiertoe uiteraard niet verplicht.  De app werkt ook zonder account.  Je waarnemingen blijven dan op enkel jouw apparaat staan en er wordt geen persoonlijke informatie verzameld. 

Wil je graag je waarnemingen delen en zo wetenschappers helpen te leren waar en wanneer organismen worden gevonden, dan kan je je  eenvoudig registreren op de website.  Je waarnemingen zijn dan openbaar.  Dit betekent dat je gebruikersnaam, datum en locatie van de waarnemingen voor iedereen zichtbaar is. Het voordeel van je registratie is dat je waarnemingen steeds worden bevestigd door de gemeenschap en door de wetenschappers kunnen gebruikt worden voor hun research.

Hoe werkt het?

Seek is een gratis app voor planten en dieren voor IOS en Android.

Wanneer je de app voor het eerst gebruikt, wordt je gevraagd of je je locatie wil delen.  Vervolgens zie je op het startscherm meteen al veel voorkomende plant- en diersoorten in je omgeving. Door er op te klikken krijg je meerdere foto’s te zien, een omschrijving, de plaats en het seizoen waarin je ze kan waarnemen.

Natuurlijk wil je vooral weten welke plant of dier je zelf hebt ontdekt.  Daarvoor klik je op het logo van het fototoestel waardoor de camera op je telefoon wordt geopend.  Je neemt nu een foto van de plant of het dier/insect en Seek laat je weten over welke soort het gaat.  Als de app er niet zeker van is, wordt je gevraagd om een nieuwe foto te maken. 

Wanneer de app je vondst heeft herkend, wordt de foto aan je persoonlijke collectie toegevoegd.  Op die manier kan je badges verzamelen.  Hoe meer planten en dieren je waarneemt, hoe meer badges je dus kan verzamelen. Je kan zo ook steeds een hoger niveau bereiken.  Je kan nog meer badges verdienen door  allerlei uitdagingen aan te nemen die de app voorstelt. 

Seek is dus niet alleen de “Shazam” van de natuur, maar ook een beetje de “Pokémon Go” van de natuur.  Dit maakt de app niet alleen leuk en interessant voor volwassen, maar ook voor kinderen, die zo worden aangemoedigd de natuur om hen heen te leren kennen.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.