Pop-up wandeling naar Pont des Claies

11,2 km – 530 hm

Deze wandeling kan je enkel in de zomermaanden doen wanneer de Pont de Claies is geplaatst. Deze brug tussen Vresse en Laforêt brug wordt gemaakt van panelen van gevlochten hazelaarstakken die op houten pijlers worden gelegd. Deze loopbrug kan daarom enkel worden geplaatst en gebruikt bij laag water.  Ze wordt dus ieder jaar in de zomer geplaatst en nadien terug afgebroken.  

De wandeling start in Membre aan de oevers van de Semois.  Je kan hier gemakkelijk parkeren bij het café “Le Tourbillon”, waar je bij aankomst een verdiende verfrissing kan nuttigen. Verdiend inderdaad, want deze prachtige wandeling bevat een aantal  pittige beklimmingen en avontuurlijke afdalingen. Vanaf de parking klimt het al meteen stevig naar het kerkje van Membre en voort naar het vakantiedomein “Les Hochets”. Daar moet je even zoeken om het wandelpad te vinden dat zich geleidelijk aan omhoog slingert naar het gehucht “Le Terne” op een plateau boven de Semois.  De route volgt even de weg om nadien opnieuw het bos in te duiken voor een mooie afdaling naar Vresse.  In Vresse steek je het pittoreske brugje Pont Saint-Lambert over om vervolgens links af te slaan en aan een stevige klim te beginnen tot bovenop een kam die eenvoudigweg “Les Crêtes” heet.  De wandeling loopt nu een tijdje over dit grillig rotspad waarbij je regelmatig getrakteerd wordt op prachtige panorama’s.  Na +/- 1 km daalt de weg abrupt en steil af naar de Semois waar je de tijdelijke Pont de Claies oversteekt richting Laforêt. (TIP: Indien je de stevige klim niet ziet zitten, kan je in Vresse gewoon de oever van de Semois volgen tot aan de Pont des Claeis en de wandeling vandaar verder vervolgen). De route loopt nu door het schilderachtige dorpje Laforêt. Op het einde van het dorp, sla je rechtsaf en begin je aan een klim naar de uitkijktoren in het bos van Membre die een prachtig panoramisch uitzicht biedt op de vallei van de Semois. Na nog een avontuurlijke afdaling bereik je tenslotte terug het startpunt van de wandeling in Membre.

 

Pont des Claies

In het dorpje Laforêt wordt elke zomer een bruggetje van houtvlechtwerk (claies) over de Semois gelegd.  De “claies” zijn panelen van gevlochten hazelaars die op stammen worden geplaatst die de rivier overspannen. Zo kan je te voet van de ene oever naar de andere gaan.

Dit is een erfstuk van de tabaktelers die zo, zonder een omweg te moeten maken, naar de vruchtbare kweekgrond langs de rivier trokken.

Het brugje wordt elke zomer geïnstalleerd en ontmanteld in de herfst.   

Pont Saint-Lambert

In Vresse-sur-semois vind je een van de meest schilderachtige hoekjes van de Semoisvallei, het oude stenen brugje Pont Saint-Lambert.

 

Dit stenen brugje dat naar Sint Lambert wordt genoemd, overspant niet de Semois, maar wel een zijriviertje ervan, de Ruisseau de Petit-Fays, ook wel Le Ruau-moulin genoemd. 

 

Hoewel het brugje er oud uitziet, dateert het pas uit 1774, toen de kerkfabriek van Vresse de opdracht gaf om een eerdere (verwoeste) brug herop te bouwen.

 

Het brugje is bijzonder smal en dat heeft volgens een lokale legende een reden: toen Sint-Lambert pastoor was in Vresse verloor hij heel wat van zijn parochianen aan de populaire Sint-Agatha die in het naburige dorp Laforêt woonde.  Hij verbood daarom Sint-Agatha de toegang tot zijn parochie, en om zijn verbod kracht bij te zetten bouwde hij een brugje dat te smal was voor haar koets, maar wel nog breed genoeg voor zijn paard.  

 

De brug en onmiddellijke omgeving werden geklasseerd in 1963.

Membre, Vresse en Laforêt

Membre is een heel rustig dorpje aan de samenvloeiing van de Membrette en de Semois, en wordt aan beide zijden bewaakt door ooit indrukwekkende monolieten: de Roche à Saloru en de Roche aux Chevesnes, beide nu gedeeltelijk afgevlakt door de wegen van Charleville en Bohan.

 

Vresse-sur-Semois, is een gezellig, meer toeristisch dorp.  Vanwege de beekjes die langs de steile hellingen naar beneden kletteren, wordt het ook wel eens het kleine Zwitserland van Namen genoemd.

 

Laforêt ligt op de linkeroever van de Semois. Een charmant dorpje en benoemd tot één van de mooiste dorpjes van Wallonië. Het is er in geslaagd het typische karakter van de Ardeense dorpen van weleer te bewaren.  Het dorp kende welvaart door de tabaksteelt op de sliboevers van de Semois. De Pont des Claeis en enkele droogschuren in het centrum van het dorp getuigen nog van dit verleden.

 
 

 

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.