La Chapelle St-Jean – bewegwijzerde wandeling vanaf de Tour du Millénaire

12 km – 258 hm

Bewegwijzerd : gele driehoek

De wandeling start op de parking aan voet van de Tour du Millénaire.  De eerste 6 km lopen via grote, brede en gemakkelijk begaanbare paden tussen de bomen.

Nadat je de Rue du France bent overgestoken, begint het mooiste stuk van deze wandeling. Aan je linkerkant kan je eerst genieten van een weids zicht over de velden voordat je aan het punt “tienne del pane” rechts afslaat en afdaalt langs een wonderlijk en ongerept bospad.  Wanneer je aan de rijweg komt, steek je over naar links en zie je al snel de Chapelle St-Jean en de bijhorende hermitage.

Voorbij de kapel volg je het bospad dat terug omhoogklimt naar het plateau van la Croix Scaille en de start van de wandeling.

La chapelle St-Jean

De hermitage, of kluizenarij St-Jean werd voor het eerst officieel vermeld in 1614, maar volgens een parochieregister van Gedinne zou dit al moeten bestaan hebben sinds het einde van de 14e eeuw.

Het huis, de bijgebouwen, de kapel en de sacristie van de kluizenarij werden omgeven door stenen muren en levende heggen.  Het enige wat hiervan nu nog overblijft is een gewelf dat tegen de rots leunt en een paar droge stenen muren.

De hermitage was gekend onder verschillende namen: Maison St-Jean, Solitude St-Jean en St-Jean des Hez.  Door de loop der eeuwen leefden er verschillende kluizenaars: van broeder Glabay die in 1586 stierf tot broeder Henri Ponsart (1745-1764). Toen deze laatste stierf, werd de hermitage gesloten.  

Een paar jaar na de sluiting van de hermitage publiceerde Jozef II het edict van 2 juli 1783 waarin de opheffing van hermitages in het land werd bevolen. Naderhand werd er een woonhuis gebouwd waarin veel overgebleven elementen van de verdwenen hermitage waren verwerkt. De oorspronkelijke kapel bevond zich intussen onder de bedding van de huidige weg.  Het huis werd in 1956 door een nieuwe koper met de grond gelijk gemaakt. 

De kleine kapel van Saint-Jean die er nu staat, zou in 1882 zijn opgericht en heeft dus geen verband met de kapel van de verdwenen hermitage. 

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.