La roche percée in Les Hayons: door het land van heksen en feeën

7 km – 170 hm

Deze bewegwijzerde wandeling (rode rechthoek, nr. 21) vertrekt aan de kerk in het dorpje Les Hayons.   Met onze rug naar de kerk wandelen we links het dorp uit.  Bij het buitengaan van het dorp passeren we  langs een bijzonder museum: La Ferme des Fées, waar feeën het dagelijkse leven van weleer uitbeelden.  Zeker een bezoekje waard.

We blijven de weg volgen en al snel komen we aan het uitzichtpunt Mont de Zatrou met zicht op de Semois en de Hultai-vlakte.  

De wandeling daalt vervolgens nog even verder af om dan via een steil bospad aan de linkerkant van de weg het volgende indrukwekkend uitzichtpunt “Le Saut des Sorcières“,of heksensprong, te bereiken. 

Na even zelf op de platte rots gestaan te hebben, die volgens de legende , en zoals de naam ook meegeeft, dienst deed als springplank voor heksen, dalen we via een prachtig, soms vrij steil, pad af naar de camping “Le Maka”, waar de ruisseau des Aleines in de Semois stroomt.  

De wandeling loopt nu over weg met steenslag naar enkele chalets. Aan een bordje dat het pad aanduidt dat door de weiden van La Vanette loopt, slaan we links af.  We lopen nu langs de oever van de Semois en in de verte zien we “la Roche Percée” al liggen.  

Na de doortocht door de rots loopt de wandeling nog even verder langs de Semois door wat struikgewas en een weide om op een bredere bosweg te komen. Nadat we het beekje ‘Ruisseau des Gorges‘ zijn overgestoken, slaan we rechts af en klimt de weg gestaag terug naar het dorp en het vertrekpunt.

La Roche Percée

Tegenover het plateau van Le Hultai vind je La Roche Percée, of de “doorboorde rots”. Waarom de rots zijn naam kreeg, merk je als je door de smalle doorgang loopt.  Volgens een legende zou de rots gespleten zijn door een gigantische slag van een zwaard.  Meer aannemelijker is dat de doorgang in lang vervlogen tijden kunstmatig werd gecreëerd aangezien deze rots immers eeuwenlang een passagepunt was voor reizigers tussen het hertogdom van Bouillon en dat van Luxemburg.  De rots vormde vroeger ook de grens tussen de drie bisdommen Reims, Trier en Luik. Volgens sommige bronnen is deze rots een van de oudst beschreven plaatsen in de Ardennen.  Rond 644 wordt ze al beschreven als “petra quadrata”, (vierkante steen) in een charter van de Merovingische Koning Sigebert III.  

Uitzichtpunt Mont de Zatrou

Dit uizichtpunt ligt op de weg die afdaalt van het dorpje Les Hayons naar de camping Le Maka waar de ruisseau des Aleines in de Semois stroomt. 

Je hebt hier een origineel zicht op de Semois, die bijna in rechte lijn naar het zuiden stroomt en de twee eilanden van Lipire en van Ligrorode omarmt ter hoogte van de voormalige smederij, die schaapskooi werd en nu verlaten is.

Rechts liggen de gemeentelijke bossen en daar bevindt zich de grot van de fee Namousette. Daaronder de beroemde Roche Percée.

Links liggen de gemeentelijke bossen van Bouillon en het legendarisch gehucht Le Hultai waar feeënsabbatten werden gehouden. 

Vlakbij ligt het uitzichtspunt “Saut des Sorcières”.

Uitzichtpunt Saut des Sorcières

Het uitzichtpunt “Saut des Sorcières” (of de heksensprong) is een platte rots van waarop je een prachtig uitzicht hebt op de vallei van de ruisseau des Aleines.  

Aan deze rots is de legende van de herder Colas Tcha-Tcha verbonden die vlakbij de rots op het midden van het plateau van Hultai zou zij begraven.  De rots wordt daarom ook wel eens la Roche Tcha-Tcha genoemd.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.