Manderfeld – geschiedenis in het grensgebied

22,5 km – 350 hm

Deze wandeling met prachtige panorama uitzichten dompelt je onder in de bewogen geschiedenis van dit grensgebied met Duitsland: van raadselachtige sporen van de Romeinen tot de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog.

Via Lanzerath waar je meteen herinnerd wordt aan de hevige gevechten die hier plaatsvonden tijdens WO, loopt de route naar Merlscheid en Manderfeld.  

Na Manderfeld volgt de route een werkelijk schitterend stukje van de GR56. Misschien lag het aan de sneeuw of de absolute stilte, maar voor ons was het één van de mooiste stukjes die we al gewandeld hadden.  Bij het oversteken van het bruggetje over de Furt en Frankenbach, verlaat de tocht de GR 56 en klimt de weg omhoog naar Holzheim.  Onderweg is het volop genieten van prachtige panorama’s. Vergeet af en toe zeker eens niet achterom te kijken.

Bij Holzheim passeert de route een met beuk begroeide aarden wal wat een overblijfsel zou zijn van een Romeins legerkamp.

Tussen Holzheim en Honsfeld nog meer prachtige vergezichten.  Bij het wandelknooppunt 84 vind je  een panoramabord en heb je een fantastisch uitzicht tot ver in de Duitse Eifel en het dorp Heinerscheid in Luxemburg, op 34 km afstand. Bij dit bord staat de bewogen geschiedenis van het grensgebied centraal.

Na Honsfeld gaat het terug naar Buchholz.  Wie wil kan de route hier een stukje inkorten en eenvoudig via de Vehnbahn terug naar het startpunt keren.

Lanzerath

Lanzerath is een klein dorpje in in de prachtige, landelijke streek van de Duitstalige gemeeente Büllingen.  Het was tijdens WO II een belangrijk slagveld in het Ardennenoffensief.  Een monumenten herdenkt de moedige soldaten die hier vochten.

Manderfeld

Manderfeld is een klein dorpje, en het meest oostelijke dorpje van België op enkele kilometers van de Duitse grens.

De streek ronde Manderfeld wordt het “Treeschland” genoemd.  Deze benaming verwijst naar de historische aansluiting van het dorp en de omliggende gehuchten met het keurvorstendom Trier.  Deze verbondenheid blijkt ook uit het gebruik van de bontzandsteen die aan de Moezel zeer populair is.  De rode kleur van deze steen is duidelijk te onderscheiden van de blauwe leisteen die gebruikt werd voor de gebouwen in de andere gebieden van de Oostkantons.

Tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog behoorde het toe aan Duitsland, maar ten gevolge van het Verdrag van Versailles kwam het toe aan België.

Holzheim

Holzheim is een klein dorpje met een lange geschiedenis. Vermoedelijk bestond de nederzetting al in de tijd van de Romeinen.  Dat blijkt althans uit de Romeinse wal, die zich buiten het dorp in de richting van Büllingen bevindt. De met beuk begroeide aarden wal zou een overblijfsel van een Romeins legerkamp zijn.  Op een vlakte, rechts naast de wal, zouden zich ruïnes van voormalige versterkingswerken bevinden.

Het dorpje zou zijn naam te danken hebben aan de naam van een adellijke familie die hier rond 1387 een kasteel zouden hebben.

Heerlijk slapen in Ferienhaus Buchhölzchen in Buchholz.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.