Naar de hoogtes van Samrée

21,5 km – 530 hm

Een wandeling met een mooi aantal hoogtemeters, maar zonder echt extreme hellingen.  De wandeling start vanuit het centrum van La Roche en loopt meteen omhoog naar het wildpark.  Vervolgens klimt de route geleidelijk naar het dorpje Samrée tot op een hoogte van 557 m., het hoogste punt van de wandeling.  In Samrée bevindt zich het oudste langlaufparcours van de provincie Luxemburg.   De weg daalt nu langzaamaan af naar een steengroeve (Carrières de Grès Réunis).  Even verderop volgt de route een pad langs een vrij drukke baan die naar La Roche loopt. Gelukkig verlaat de wandeling al na een paar 100 meter deze drukke weg en daalt ze tussen het groen af naar de Ourthe om nadien opnieuw te klimmen richting Cielle. Via de Route du Tram daalt de wandeling terug richting La Roche. Nadat je de Ourthe bent overgestoken, volg je nog even de GR 14 tot in het centrum, startpunt van de wandeling. 

Het wildpark van La Roche

Net buiten La Roche, op een heuvel en midden in de natuur ligt een 10 ha groot wildpark.  Je vindt er boerderijdieren, maar ook dieren die in de Ardense bossen leven of hebben geleefd.  Tijdens een 1,2 km lange wandeling door het park kom je, in een omgeving die heel dicht bij hun natuurlijke leefomgeving staat, damherten, herten, moeflons, oerossen, een groep wilde zwijnen en everzwijnen, wolven, lynxen, vossen, wasberen, fazanten en oehoes tegen.

Het feodaal kasteel van La Roche

De ruïnes van het middeleeuwse kasteel domineren de vallei van de Ourthe en La Roche.

Het eerste kasteel werd in de 9e eeuw gebouwd op de plaats waar de Kelten en de Romeinen reeds een vestiging hadden.                                  

In de 17e eeuw werd het kasteel omgevormd tot een versterkte burcht.  De muren die we nu nog zien zijn hiervan de overblijfselen.

In de zomermaanden verschijnt elke avond het spook van Berthe op de ruïnes van het kasteel. 

De legende van het spook van Berthe vertelt een verhaal van liefde, wraak, jaloezie, een pact met de duivel en het kent een tragisch einde.

Berthe was de wondermooie en enige dochter van een edelman van La Roche.  Hij besloot een groot toernooi te organiseren en haar uit te huwelijken aan de winnaar.

De enige die zich kandidaat stelde was graaf Waleran de Montaigu, die zich nochtans net verloofd had met gravin Alix de Salm. 

Net voor het verstrijken van de tijdslimiet dook er plots  een vreemde, kleine ridder. Hij was slechts gewapend met een licht harnas en geen enkele uitrusting bood bescherming aan zijn paard. Door snelheid en met een wonderbaarlijke handigheid slaagde de onbekende ridder er echter in de graaf te doden.

Berthe en de ridder werden door graaf naar de bruidskamer bovenaan de slottoren begeleid.  De volgende morgen deed de graaf echter een gruwelijke ontdekking. In de afgrond onder de toren, op de rots aan de oever van de Ourthe lagen de lichamen van de ridder en Berthe.

De mysterieuze ridder was niemand anders dan de vermomde gravin Alix de Salm, die een verbond had gesloten met de duivel om zich te wreken op haar verloofde de graaf van Montaigu en de mooie Berthe.

Heerlijk slapen in het Panche – Bike&Sleep Hotel in het centrum van La Roche-en Ardenne.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.