Bérismenil – natuur en cultuur aan de Ourthe

21 km – 720 hm

Een stevige wandeling met heel wat hoogtemeters.  De wandeling vertrekt en komt aan in het centrum van La Roche-en-Ardenne.  De route start met een mooie, geleidelijke klim. Na een vijftal km volgt een steile afdaling naar Maboge. In de zomer kan het vrij druk zijn in dit kleine dorpje, want je vindt hier een gratis strand waar er in de Ourthe kan gezwommen worden.  De wandeling verlaat het dorp via de grote baan om na ongeveer 500 rechtsaf te slaan, opnieuw het bos in.  Je wandelt nu naar de archeologische site “La Cheslé de Bérismenil”, waar je ook een prachtig uitzicht hebt op de Ourthe. 

De route klimt vervolgens verder omhoog naar Bérismenil. Hierna daalt de weg opnieuw geleidelijk af door het bos.  Verderop staat het wandelpad op sommige plaatsen onder water door het werk van ijverige bevers.  De diertjes zelf zijn niet te zien, maar hun aanwezigheid is wel zichtbaar.  Je moet hier dan ook zelf wat je weg banen.  

Na het oversteken van een bruggetje verloopt de weg naar het volgende dorp via een paar zéér stevige klimmetjes, maar je wordt wel beloond met prachtige panorama’s.  Na Borzé volgt nog een mooi en rustig stuk door de bossen. Vlakbij een nieuwe verkaveling daalt de route tenslotte nog via een korte, steile afdaling richting La Roche.

La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne ligt aan de oevers van de Ourthe en wordt ook wel de parel van de Ardennen genoemd.  De stad wordt gedomineerd door het feodaal kasteel uit de 11e eeuw. 

Tijdens het Ardennenoffensief (1944) werd het overgrote deel van de stad verwoest.  Ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog werd er een oorlogsmuseum opgericht.  In de stad staan ook nog  2 tanks.

La Roche is vrij toeristisch, maar er is dan ook enorm veel te beleven.  Je kan er kajakken, fietsen, wandelen en mountainbiken in een prachtige, bosrijke omgeving.  

Net buiten de stad, bovenop een heuvel kan je ook een wildpark bezoeken.

Bérismenil en de Keltische vestiging La Cheslé

Het landelijk dorpje Bérimenil is is waarschijnlijk een voortzetting van een dorp dat ontstaan is rond de nabijgelegen Keltische vesting uit de ijzertijd.

Even ten zuidwesten van Bérismenil vind je de Kelitische vesting “La Cheslé”.  Op een plateau van ongeveer 13 hectaren bouwden de Kelten, tussen de 8e en 6e eeuw voor Christus, een verdedigende vesting boven een scherpe meander in de Ourthe.  De plaats werd grotendeels natuurlijk beschermd door de steile wanden van de rots en op de minder steile stukken werd een dubbele wal van aarde, leisteen en hout aangelegd van meer dan 1700 meter lang.  De enige toegang tot het plateau lag aan de noordkant en was oorspronkelijk slechts via een smal pad op de heuvelrug bereikbaar.  Vanaf de site heeft men een prachtig zicht op de vallei van de Ourthe.

Sinds 1960 zijn er archeologische opgravingen en werden al heel wat overblijfselen blootgelegd, zoals waterreservoirs, omwallingsmuren, torens en ook een plaats waar een oude molen stond.  In 1980 werd het het bouwwerk aan de noordkant van de vesting gereconstrueerd.

Tegenwoordig is de site een natuur gebied en is het opgenomen in de culturele erfgoedlijst “Patrimoine Majeur de Wallonie”.

Deze historische plaats is ook verbonden met tal van legenden.  Zo  zou dit de schuilplaats zijn van de mythologische figuren de Sylfen,  luchtgeesten, die even snel in rook kunnen opgaan als ze gekomen zijn.  Een ander legende is die van de gouden ‘Gatte”. Volgens deze legende zou een fabelachtige schat verborgen liggen in het midden van Le Cheslé. Ieder jaar met Kerstmis komt deze schat naar de oppervlakte nadat te middernacht de klokken twaalf maal geslagen hebben. Om de schat te bemachtigen moet men een zwarte kip in de afgrond gooien en de koffer meenemen zonder een woord te spreken. Drie boeren die het geprobeerd hebben, konden hun vreugde over hun succes echter niet stil houden en zijn voor altijd van de aardbodem verdwenen…

Heerlijk slapen in het Panche – Bike&Sleep Hotl in het centrum van La Roche-en Ardenne.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.