Wandelen door het water

6 km – 7 hm

In Limburg is het niet alleen heerlijk fietsen, maar ook heerlijk wandelen. 

Deze korte, maar zeer gevarieerde wandeling start aan de parking van het Domein Kiewit. Via het Engels park wandel je al gauw via plankenpaden en vlonders voorbij de Schoenbrouck vijver.  Hier kan je dankzij een kijkwand in alle rust genieten van de waterbewoners.

Vervolgens loop je in een weide tussen Gallowayrunderen die hier helemaal vrij grazen.  

Na het oversteken van de weg, wandel je nog een klein stukje door het bos vooraleer je bij een bijzonder fiets-/wandelpad komt dat door het water loopt.  Je wandelt hier meer dan 200 m door de vijver, van de ene oever naar de andere.  In het midden staat het water op ooghoogte.  Je kan dus van heel dichtbij de vogels op het water observeren. Wel opletten voor de zwanen want die durven bijten!

De wandeling loopt terug naar naar het startpunt langs andere grote en kleine waterplassen van het natuurgebied de Weyers.

Wandelen door het water

In Bokrijk, nabij knooppunt 91, kan je fietsen en wandelen door het water. Door één van de vijvers van het natuurgebied de Wijers loopt een fietspad van 3 meter breed met het water aan weerszijden op ooghoogte.  Als fietser of wandelaar lijk je haast te versmelten met de omgeving en het water. 

Domein Kiewit

Het domein Kiewit is één van de onthaalpunten van het landschapspark De Wijers.

Het bezoekerscentrum is gelegen in een imposant herenhuis uit de negentiende eeuw met daartegenover een grote vijver en een eik van meer dan 200 jaar oud.  Hier kom je meer te weten over Natuurpunt Limburg en het omliggende natuurlandschap van Kiewit.

Domein Kiewit staat bekend om zijn adembenemende fauna en flora.  Je vindt er een vlinder- en insectentuin, een bijenhal, een kruidentuin en natuurtuin waar wilde planten groeien en speciale orchideeën die vroeger in de Limburgse weiden voorkwamen. 

Via knuppelpaden en vlonders loop midden in de natuur tussen de poelen.  Kijkwanden laten je toe om rustig te genieten van alle waterbewoners.

In de graslanden vind je het hele jaar gallowayrunderen die helpen bij het beheer van het gebied. 

Het domein vormt samen met het vlak ernaast gelegen Bokrijk een 800 hectare aaneengesloten fiets- en wandeldomein. 

De Weyers

Het landschapspark De Wijers – Limburgs voor de vijvers – is een waardevol natuurgebied en een adembenemend decor van meer dan 1.000 vijvers waar honderden zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. 

Dit schitterende waterparadijs strekt zich uit over 7 gemeenten in het hart van Limburg. Ook Hasselt ligt in De Wijers. 

Dit bijzondere lappendeken van vijvers ontstond al in de vroege middeleeuwen door het kweken van vis.

Naast de enorme biodiversiteit omvat het park ook een grote cultuurhistorische en landschappelijke rijkdom (zoals de Abdijsite Herkenrode).  Het is die combinatie van water, natuur en cultuur die het gebied zo bijzonder aantrekkelijk maakt.

Om de Weyers te bezoeken zijn er verschillende toeristische onthaalpunten, waaronder het domein Kiewit.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.