Zwevende kapel tussen de bloesems

6 km – 87 hm

Aan de kerk van Mettekoven duikt de wandeling meteen tussen de akkers en je wordt onmiddellijk ondergedompeld in de authentieke sfeer van het landelijke Haspengouw. Langs prachtige baantjes bereik je de Romeinse kassei, een oude Romeinse heirbaan. Je slaat hier links af richting Helshoven. Aan de Onze-Lieve-Vrouw van de Blijde Vredekapel, de voormalige kluiskapel van het dorpje, wandel je rechtdoor, langs een wijndomein. Na een 500 meter zie je al de zwevende kapel “Helsheaven”. Je kan hier genieten van van een adembenemend uitzicht over het Haspengouwse landschap. De wandeling loopt nu een stukje terug en draait net voor het wijndomein naar rechts een holle weg in. Op het einde van deze weg, loop je naar links naar het kasteel De Motte. Van hier loopt de wandeling langs de weg terug naar Mettekoven.

Mettekoven

Mettekoven is een klein landbouwdorp in Haspengouw waar vooral suikerbieten en fruit wordt geteeld, en een echt fiets- en wandelparadijs.

Vlakbij het dorp ligt het natuurgebied De Knoppel.  Dit is is één van de grootste hoogstamboomgaarden van Haspengouw, met oude appel- en perensoorten, kersen en pruimen.  Wandelaars kunnen hier vrij rondlopen en genieten van de bloesems en het onbespoten fruit.  Het is ook het leefgebied van de zeldzame eikelmuis.

De Romeinse kassei, een Romeinse heirbaan die ooit Tongeren met Tienen verbond, vormt de noordgrens van de deelgemeente.sems en het onbespoten fruit. 

Helsheaven

Op het hoogste punt van Helshoven, vind je een “zwevende” kapel.  

Dit kunstwerk met de naam “Helsheaven” is gemaakt uit hout van 90 hoogstamkersenbomen van vijftig jaar oud die in 2016 getroffen werden door een plantenziekte het “Little Cherry Virus”. 

Je kan vanop dit platform genieten van een adembenemend uitzicht over het Haspengouwse landschap. 

Het is naast de abdijtoren, de viersprong in Nieuwenhoven, de Honsberg in Zepperen en het panoramabassin in Velm, het vijfde panoramapunt langs het routenetwerk van Haspengouw.

Nabij het kunstwerk staat een galg.  Hier werden bijna 500 jaar geleden rovers, moordenaars en andere bandieten opgeknoopt. In Haspengouw kregen vooral vele Bokkenrijders, leden van een roversbende uit de 18de eeuw, een koord om hun nek.

Kasteel De Motte

Het château de la Motte ligt in een mooi park .  Via een fraai smeedijzeren hek krijg je toegang tot het domein.

Het kasteel is nu een brasserie, hotel en evenementencomplex.  Op de verschillende terrassen aan de slotgracht, de weide en de binnenkoer is het heerlijk toeven.

 

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.