Zomerhoogtepunten van de Semois

15 km – 470 hm

Een pittige wandeling voor de iets meer geoefende wandelaar die 3 keer de Semois oversteekt en 2 maal klimt naar prachtige uitzichtpunten.  Deze wandeling kan wel enkel in de zomermaanden gewandeld worden omdat 2 van de 3 bruggen enkel dan opgebouwd worden.

Wij zijn de wandeling begonnen in Vresse, maar je kan evengoed bv. in Membre starten, waar je ook gemakkelijk kan parkeren.

In het centrum van Vresse gaat de route meteen over de pont Saint Lambert en volgt dan gedurende ongeveer 1,5 km de Semois tot we de rivier oversteken via de Pont de Claies.  Wie de wandeling stukje wil inkorten en klaar is voor een pittige klim, slaat na de brug links af en neemt dan vrij direct een stijl pad tussen de bomen.  Wie liever iets gemakkelijker het centrum van Laforêt – één van de mooiste dorpjes van Wallonië – wil bereiken, volgt de weg na de brug naar rechts.  Op het einde van het dorp, begin je aan een klim naar de Roche à Saloru (325 m) waar een uitkijktoren een prachtig vergezicht op de meanders van de Semois en het dopje Membre biedt.

Via een avontuurlijke afdaling gaat de wandeling naar het centrum van Membre. We volgen hier opnieuw een tijdlang de oevers van de Semois tot aan de pas gerestaureerde spoorwegbrug en -tunnel die Membre met Bohan verbindt.

In Bohan slaan we rechtsaf.  We lopen nu tussen de vele campings op de oevers van de Semois.  We blijven de weg volgen tot we op de plaats genaamd “Kelhan” de nieuwe houten (2022) oversteekbrug bereiken. Na de brug volgt er meteen een zeer pittige klim die een tijdje het riviertje Le Sautou volgt tot de plaats “Al Houline” (320m).  We wandelen nu verder door het naturreservaat Bohan-Membre tot het 2e uitzichtpunt van deze tocht: Le Jambon de la Semois.  De naam van deze plek word je meteen duidelijk. De vorm van de rivier en het land doen denken aan een grote ham.

Na dit prachtige panorama steken we de baan over en wandelen we verder richting het gehucht “le Terne”, waar we het “kamp van de Dassen” passeren, een aandenken aan het leven van de Maquisards in de Ardense bossen.  Hierna volgt nog een mooie afdaling terug naar Vresse. 

De oude spoorwegbrug en -tunnel van Membre

De oude spoorwegbrug en -tunnel tussen Bohan en Membre werd, na 80 jaar, officieel voor fietsers en voetgangers geopend op 23.06.2022.
De geschiedenis van deze brug en tunnel gaat terug tot 1880.  In die tijd had Gedinne een treinverbinding naar Bertrix en vanaf 1899 naar Dinant.  In 1913 wordt Gedinne via een buurtspoorweg ook verbonden met Vresse en Membre.  Pas 20 jaar later wordt de spoorweglijn ook doorgetrokken tot Bohan. 

Dat het zo lang geduurd heeft, had te maken met WO I die zo goed als alle op stapel staande projecten dwarsboomde, maar ook met een hindernis van formaat: een steile rotsachtige landtong middenin zo’n grote ingesneden meander van de Semois. Liever dan een hele omweg langs de rivier koos men voor de kortste weg: een tunnel dwars door de heuvel en aan beide kanten een viaduct over de rivier.

Toen de nieuwe verbinding op 5 mei 1935 eindelijk een feit was wilde men die meteen verder doortrekken tot Sorendal, eindpunt van de eveneens metersporige departementale lijn uit Monthermé, langs de Franse Semoy, vlak over de grens. Na allerlei beslommeringen van staatkundig-politieke aard kwam deze verlenging tot stand op 17 oktober 1938. Maar het jaar daarop brak voor Frankrijk de oorlog uit en de grenzen gingen dicht. Meteen het einde van deze amper één jaar oude internationale verbinding. Tot overmaat van ramp blies het Franse leger op 11 mei 1940 beide viaducten op, althans gedeeltelijk. Toch kon men tijdens de winter van 1941-42 met houten noodbruggen de verbinding met Bohan herstellen. Tot Duitse troepen op de terugtocht ze op 6 september 1944 in brand staken.
De bruggen zullen nooit meer hersteld worden, tot in 2022 de brug van Membre dus opnieuw geopend wordt.

zomerbrug te Kelhan

Sinds dit jaar (2022) werd, na de beroemde “Pont de Claies” in Laforêt,  een tweede tijdelijke loopbrug opgebouwd over de Semois.  Je vindt deze houten brug in Bohan, op een plaats genaamd “Kelhan”.

Deze brug is massiever dan de Pont de Claies en werd gebouwd met lokaal dennenhout. 

Het werk van meer dan veertig meter lang laat wandelaars toe om een ​​van de mooiste bewaarde hoekjes van de Namen Ardennen te ontdekken: het natuurreservaat van Bohan-Membre, dat bestaat uit 170 hectare bos.  Dit reservaat heeft een rijke fauna en flora. Er zijn ook bijzondere geologische formaties te vinden , waarvan sommigen hebben geleid tot legendes zoals deze van feeëntafel en de feeënschoorsteen, … 

prachtige panorama's

Omdat de Semois in de loop der tijden haar bedding steeds dieper uitgroef in de rotsen zijn er in de streek heel wat prachtige panoramapunten te vinden die een weergaloos uitzicht bieden op de meanderende rivier, de omringende bossen en de pittoreske dorpjes die zich in de valleien hebben genesteld. Veel uitzichtpunten zijn bereikbaar met de auto, sommigen vragen wat meer inspanning en zijn te bereiken na een mooie wandeling, zoals het uitzichtpunt vanaf la Roche à Saloru of het panorama “Le jambon de la Semois”.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.