Door de bossen van Spa naar het kasteel van Franchimont

21 km – 614 hm

Deze gevarieerde luswandeling vertrekt vanuit het centrum van Spa. Af en toe moet er stevig geklommen worden.  In de helft van de wandeling kan je het kasteel van Franchimont bezoeken of gewoon even recupereren bij een drankje op het lommerrijk terras van de taverne ernaast met zicht op het kasteel. Nadien gaat het door het bos van Staneux terug naar Spa. Op het einde van de wandeling, net voor je afdaalt naar het centrum word je nog beloond met een prachtig zicht op de stad.

Kasteel van Franchimont

De indrukwekkende ruïnes van het kasteel van Franchimont (Theux) liggen op de uitloper van een rots, die neerkijkt op de vallei van de Hoëgne.

De burcht uit de 11e-12e eeuw vormt de kern van het geheel en was oorspronkelijk niet meer dan een kazerne.  Het werd gebouwd nadat de bisschop van Luik de wereldlijke macht kreeg in een deel van zijn bisdom . In de 16e eeuw werd de burcht aan de evolutie in de oorlogsvoering aangepast en omringd door een hoge, vijfhoekige omwalling van 5 tot 6 meter dik.  

Ondanks de vernielingen tijdens de Franse Revolutie aan het einde van de 18de eeuw blijft de ruïne nog steeds indrukwekkend. 

Iedere twee jaar (in de oneven jaren) wordt er een grootse middeleeuwse jaarmarkt gehouden. 

Spa en het bois de Staneux

Spa is uiteraard vooral bekend voor haar minerale bronnen. Het geneeskrachtig water was reeds bekend bij de Romeinen, maar het is pas vanaf de 16e eeuw dat de thermen gecommercialiseerd worden.  In de 18e eeuw kennen de thermen een echte bloeiperiode en werd Spa een zomers kuuroord waar de adel en de Europese burgerij elkaar ontmoeten.

Spa is verder natuurlijk ook bekend door het F1-circuit, het casino en de prachtige natuur rondom.

Het bos van Staneux is het grootste bos van de gemeente met naaldbomen, loofbomen, beuken en bijzondere eiken, zoals bv. de ‘Pointu Hêtre, een reus van 25 meter, en de eik van de Maagd Maria met een klein beeldje dat een inwoner van Franchimont er in 1864 uit erkentelijkheid voor een verkregen gunst plaatste. Het beeldje wordt door zijn nazaten nog altijd onderhouden. 

Op onze wandeling door het bos passeerden we ook aan  “l’étang du ru de Chawion”. Een belangrijke biologische site met veel amfibieën, insecten en zelfs rivierkreeftjes.

La Bobeline, la bière de Spa

Aan het einde van de wandeling kan je in Brasserie des Bobelines genieten van het plaatselijk gebrouwen bier “La Bobeline”.

Je kan er proeven van de Bobeline Tripple, Bobeline Black, Bobeline Ambrée en Bobeline Blanche Fraise.

Het bier is vernoemd naar “les Bobelins”, de naam die aan de de aristocraten en burgers werd gegeven die vanaf de 17e eeuw naar Spa kwamen om er ijzerhoudend bronwater te drinken dat in die tijd werd aanbevolen tegen ziekten zoals bloedarmoede. 

De brasserie – microbrouwerij is gevestigd in een historisch 19e-eeuws gebouw.  Het “Petits Jeux”-paviljoen, waar vroeger kansspelen zoals biljart, backgammon, dammen, schaken, enz… werden gespeeld.  Het bevindt zich aan het einde van de overdekte Leopold II-galerij in het parc de Sept-Heures.  In de jaren 1930 tot ’50 was het paviljoen een soort lunapark en kreeg het verschillende bestemmingen, tot het de zetel van de toeristische dienst van Spa werd. Het in 1982 beschermde gebouw werd voor veel geld gerestaureerd door de stad en het Waals Gewest, maar het bleef leegstaan vanaf 2012. De Stad schreef toen een projectenwedstrijd uit om het prachtige gebouw weer tot leven te brengen.  In 2019 opende de brasserie er haar deuren.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.