Door de bossen van St-Hubert naar het kasteel van Mirwart

25,5 km – 584 hm

Deze wandeling verloopt grotendeels door het prachtige woud van St-Hubert. De route vertrekt op de Place du Fays waar je gemakkelijk je auto kan parkeren.  Vandaar  volgt de route meteen de GR 14.  Onderweg passeren we het wildpark van St-Hubert.  Na een 5-tal km, aan het Koning-Albertmonument, gaan we echter linksaf om na 3 km opnieuw in te pikken op de GR 14 tot een stukje voorbij Mirwart.  In Mirwart zijn er enkele cafés en restaurants te vinden.  Na het kasteel achter ons te hebben gelaten, klimt de wandeling opnieuw door het bos naar Arville (Waals: Årveye).  Vanaf dit dorp verloopt de wandeling nog gedurende een 5-tal km langs dorpswegen naar het centrum van Saint-Hubert. 

Saint-Hubert en zijn woud

Het kleine stadje St-Hubert is onlosmakelijk verbonden met de patroonheilige van de jagers St-Hubertus.

Vroeger was dit een welvarend marktstadje dankzij de aanwezigheid van de voormalige Benedictijner abdij.

De imposante abdijkerk in het centrum werd in 1927 verheven tot basiliek naar aanleiding van de 1200e gedenkdag van de dood van St-Hubert in 727.

Het Grote Woud van Saint-Hubert strekt zich uit over 100.000 ha waarvan meer dan de helft bebost is.

Het woud is al eeuwenlang een toevluchtsoord voor wilde dieren en een paradijs voor jagers. 

Lang geleden verscheen in dit mythische bos een hert met een lichtend kruis tussen zijn gewei voor een nobele jager, genaamd Hubert. Het hert zou deze jager bekeerd hebben en zo ontstond de legende van St. Hubert.  Hij werd bisschop van Tongeren-Maastricht in de 8e eeuw. Amper 16 jaar na zijn dood werd hij heilig verklaard. Vanaf dan werd Hubertus beschouwd als de bekeerde jager en genezer van hondsdolheid. 

Vandaag wordt St-Hubertus nog elk jaar op 3 november, de dag van zijn heiligverklaring, gevierd. Tijdens een plechtige mis, waar vele pelgrims en jagers aan deelnemen, wordt het brood gezegend en weerklinkt het indrukwekkende geluid van hoornblazers.

In het eerste weekend van september wordt het Feest van de Jacht gevierd met een grote historische optocht.

Mirwart en zijn kasteel

Mirwart is één van de mooiste dorpen van Wallonië.  Het authentiek bewaarde dorp wordt beheerst door het kasteel dat bovenop een heuvel is gebouwd en uitkijkt over de Lomme.

De eerste vermelding van een vestiging op het kasteeldomein dateert van 955. De oudste delen van het kasteel stammen echter uit de elfde eeuw. In de loop der eeuwen is het kasteel meerdere malen verwoest, heropgebouwd en gerenoveerd. In 1951 werd het kasteel aangekocht door de provincie Luxemburg en geheel opgeknapt.  Vandaag is het kasteel in privé-eigendom en zal in 2021 openen als hotel en locatie voor evenementen.

Klik op de afbeelding om het px-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.