Grotten

De Ardennen hebben verborgen schatten tot in de ingewanden van de aarde. Je kan hier verschillende prachtige druipsteengrotten bezoeken. De wereld onder de grond is mysterieus en betoverend. Een bezoek aan een grot is dan ook de moeite waard. De schitterende stalactieten en stalagmieten, de bijzondere kleurschakeringen zullen je zeker verbazen!

Grotten van Han

In Han-sur-Lesse kan je de wereldberoemde grotten van Han ontdekken. Vanuit het centrum van het dorp brengt een oude tram je tot aan de ingang van de grotten. Samen met een gids trek je dan op ontdekking naar de mooiste zalen en druipstaanformaties. Je zwerft door zalen met namen als “De Geheimzinnige”, “De Wapenzaal” en “De Minaretzaal”, genoemd naar een vijf meter hoge stalagmiet die de ruimte domineert. Naast de talrijke druipsteenformaties is “De Koepelzaal” de absolute topattractie: 62 meter hoog en 145 meter breed. Halfweg de tocht zet “Origin”, een klank- en lichtshow, de prachtige Wapenzaal in de kijker. De ontstaansgeschiedenis van de aarde komt hier tot leven. Met behulp van video-mapping en de modernste lasertechniek maak je een reis door de tijd: van de Big Bang tot aan de eerste ontdekkingsreizigers. De traditionele boottocht aan het einde van het bezoek is vervangen door een loopbrug.
Na je bezoek kan je een hapje eten in het restaurant-brasserie aan de uitgang van de grotten.
Een bezoek aan de grotten, kan je uiteraard combineren met een bezoek aan het wildpark.

De grotten van Rochefort

Op 300 meter van het centrum van Rochefort kan je de grotten van Lorette bezoeken. Na een lange en indrukwekkende afdaling onder de grond bereik je de spectaculaire Sabbatzaal. Hier, op het laagste punt, meer dan 60 m ondergronds, laat de gids, tijdens een indrukwekkende klank- en lichtshow, een kleine luchtballon op waardoor de ware hoogte van de grot wordt geaccentueerd.
Na de rondleiding, die ongeveer een uur duurt, kom je via de zijkant van de heuvel terug boven. Het bovengrondse en recent gerestaureerde Paviljoen toont een exclusief filmpje over de tectonische fenomenen.

De grot van Dinant

De Grot van Dinant, La Merveilleuse, werd ontdekt aan het begin van de 20ste eeuw (1904). De Grot van Dinant wordt beschouwd als één van de mooiste grotten van België. De grot werd amper gewijzigd en ziet er precies zo uit zoals de natuur haar gevormd heeft. Je kunt er talrijke stalactieten, stalagmieten en watervallen bewonderen, de ene al wat fijner en witter dan de andere. De grot is gemakkelijk te bezoeken en bevindt zich op grondniveau.
Het bezoek wordt begeleid door een gids in het Nederlands, Frans of Engels. Een bezoek aan de grot duurt 50 minuten en vertrekt telkens op het uur. La Merveilleuse is te vinden aan de linkeroever van de Maas, zo’n 500 meter van het centrum, het station en de brug van Dinant.

De grotten van Nichet

De grotten van Nichet hebben hun oorspronkelijk karakter behouden en vormen zonder twijfel de meest charmante geologische curiositeit van de Ardennen. De grotten reiken tot een diepte van maximaal 50 meter en zijn verdeeld over drie niveaus. In totaal zijn er twintig ruimtes die door gangen met elkaar verbonden zijn. Elk van deze ruimtes hebben hun eigen naam gekregen, zoals de Le Gouffre, de Salle de Clair de Lune (met een heuse waterval) en de Salle de Nutons.
Bij de ontdekking van de grotten van Nichet zijn menselijke en dierlijke beenderen en voorwerpen gevonden die uit de prehistorie stammen. De grot is ook onlosmakelijk verbonden met de legende van de Ardense Nutons, zeer kleine, oude uitziende wezens met bovennatuurlijke krachten.
Tijdens je bezoek van ongeveer één uur word je vergezeld door een gids die je in het Nederlands, Frans of Engels vertelt over de geschiedenis en de legenden van de grot. De temperatuur in de grotten ligt op een constante van 9 graden en het is dan ook raadzaam om je hierop te kleden. In de grot leven een veertiental verschillende soorten vleermuizen.
De grotten zijn te bezoeken van 1 april tot 30 september van 14.00 – 17.30.

De grotten van Neptunus

De grotten van Neptunus liggen in de buurt van het dorpje Petigny. Bij hun ontdekking op het einde van de vorige eeuw, kregen de Grotten van Neptunus toen de naam de Grotten van de Adugeoir (verdwijngat), een naam die de bewoners uit de streek nog altijd gebruiken. Na miljoenen jaren erosie door de rivier l’Eau Noire behoren deze grotten tot de oudste van België.
Het bezoek begint te voet, over verschillende verdiepingen, en gaat dan gedurende 20 minuten verder per boot op de ondergrondse rivier. Het eindigt met een prachtige klank- en lichtshow.
Het volledige bezoek duurt ongeveer 50 minuten. Omdat de plaatsen beperkt zijn, is  online reservatie gewenst.
Bovengronds kan je tijdens een bewegwijzerde wandeling van 1,5 km genieten van een adembenemend uitzicht op de Eau Noire en de regionale fauna en flora.  Afronden kan je op het terras met een drankje en een streekspecialiteit, terwijl de kinderen ravotten in de natuurlijke houten speeltuin.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.