Kasteel van Sedan (Fr.)

Het kasteel van Sedan hoort tot de grootste vestingen van Europa. Aanvankelijk stond op deze plek enkel een Benedictijnse kerk. In de 15de-eeuw werd er een versterkt en volledig ommuurd landhuis bijgebouwd. Nog later werden de muren hoger en dikker gemaakt, terrassen voor kanonnen aangelegd en een ‘ringweg’ waarover de verdediging zich snel kon verplaatsen.
Vanop het binnenplein valt vooral de militaire historie van het fort op. Alles is sober en strak. Geen tierelantijntjes, maar streng ogende gevels met dikke muren en kleine ramen. Toen de Franse staat het kasteel overnam van de laatste heren en prinsen van Sedan, kreeg het vooral een functie als bolwerk en kazerne. Nu dient de burcht behalve als belangrijke bezienswaardigheid van de stad en de Franse Ardennen, ook als toeristisch informatiepunt en is er een hotel gevestigd: Château Fort de Sedan.
In het museum van het kasteel wordt ruim aandacht besteed aan de belangrijkste veldslag uit de geschiedenis van de streek: de Slag van Sedan in 1870. Toen stonden de legers van Frankrijk en Pruisen tegenover elkaar met honderdduizenden soldaten. De Pruisen zouden deze bloedige veldslag winnen, waarbij Napoleon III gevangen werd genomen. De Pruisen lieten alleen het kasteel overeind staan. De rest maakte plaats voor een nieuwe elegante stad met stijlvolle panden zoals het station, het lyceum en de markthal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.