Sneeuwwandeling in St-Hubert

12 km – 290 hm

Sneeuw op de hoogste toppen in de Ardennen! Om de drukte in de Hoge Venen te vermijden, zoeken we het bosmassief van Saint-Hubert op.  Net zoals de wandeling naar het kasteel van Mirwart vertrekt deze wandeling op de Place du Fays waar het gemakkelijk parkeren is.  De route loopt door het centrum van Saint-Hubert en klimt rustig langs velden en bossen naar het klooster Notre-Dame d’Hubertise.  Na het klooster loopt de route om de vliegbasis van Saint-Hubert heen.  Op 7,5 km vind je een uitkijkplatform waar je een prachtig zicht hebt over het veenlandschap. Nadat je onder de N89 bent gelopen, daalt de route opnieuw af naar het startpunt van de route.

Het klooster Notre-Dame d’Hurtebise

Aan de rand van de bossen van Saint-Hubert heeft zich sinds 1938 een gemeenschap van Benedictinessen gevestigd  in het klooster Notre-Dame d’Hubertise.  Aan het oude herenhuis en de hoevegebouwen werd een nieuw klooster toegevoegd.  Het klooster is niet toegankelijk voor toeristische bezoeken, maar de kloosterkerk is wel toegankelijk voor diegene die wil bidden of enkele ogenblikken in stilte wil doorbrengen. De zusters ontvangen ook gasten voor retraites en religieuze en spirituele bijeenkomsten. 

Vliegbasis van Saint-Hubert

De militaire vliegbasis van Saint-Hubert ligt ten noordoosten van de stad.  Het werd aangelegd in 1952 als reserve NAVO-vliegveld.  Van 1959 tot 1966 diende het als basis voor een squadron van Royal Canadian Air Force. Het vliegveld wordt nu nog occasioneel gebruikt voor militaire oefeningen (bv. testen van logistieke ontplooiingen, of training van honden van ontmijners,…), maar er vinden ook burgeractiviteiten plaats, zoals vliegmeetings en jeugdkampen.

Vlakbij ligt het burgervliegveld.  Dit is het hoogst gelegen vliegveld van België op 563 m.  Het nationaal zweefvliegcentrum heeft hier zijn thuisbasis. Er zijn vier landingsbanen. Vanop het panoramisch terras van het hotel/restaurant “Les 100 ciels” heb je een prachtig zicht op de pistes en de omringende natuur.

De omgeving rond het vliegveld wordt als een waardevol natuurgebied beschouwd.  De magere grond bevat een groot aantal planten- en diersoorten. Het meest westelijke waterreservoir langs de zuidzijde van het vliegveld bezit een grote biodiversiteit.

Klik op de afbeelding om het gpx-bestand te openen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.